Pravoslávne Vianoce sviatkujú aj v medzilaboreckom Detskom domove sv. Nikolaja

07.01.2007 Medzilaborce

Medzilaborce 7. januára (TASR) - Vianoce podľa juliánskeho kalendára si užíva počas tohto víkendu osadenstvo Detského domova (DD) sv. Nikolaja v Medzilaborci...
Medzilaborce 7. januára (TASR) - Vianoce podľa juliánskeho kalendára si užíva počas tohto víkendu osadenstvo Detského domova (DD) sv. Nikolaja v Medzilaborciach. Tvorí ho 60 deti vo veku od dvoch do 18 rokov v DD a 15 mamičiek vo veku od 13 do 18 rokov s 13 deťmi v reedukačnom DD pre maloleté matky z celého Slovenska.

V sobotu podvečer strávili najprv vyše hodinu na bohoslužbe v kaplnke v areáli DD. Modlil sa s nimi pravoslávny otec Gont. Potom si zasadli všetci za jeden stôl na štedrovečernú hostinu. Menu bolo jednotné - oblátky s medom, pôstna kapustnica bez klobásy, hubová mačanka, vyprážaná ryba so zemiakovým šalátom. Keďže prvá časť DD je už domovom rodinného typu, tak všetkých päť rodín s 12 deťmi, troma vychovávateľkami a jednou gazdinou si tieto jedlá robili po svojom, a tak chutí bolo viac.
Pri stromčeku sa rozdávali darčeky, predovšetkým oblečenie od rôznych sponzorov, a to aj z USA. Deťom sa ušli navyše hračky a sladkosti.
Ani jedna z umiestnených mamičiek nie je pravoslávna, všetky sa hlásia k rómskemu etniku, no veľmi rady sa podieľajú na práci v súbore Čakanka. Jeho umelecká vedúca, vychovávateľka Anna Regrutová je s ich prístupom spokojná a aj počas týchto Vianoc si zaspievali nacvičené koledy. Okrem toho vedie ich k poznaniu rôznych ľudových zvykov a tradícií. Ako povedala, nie je to ľahké, pretože mamičky pochádzajú z rôznych regiónov - od Žiliny, Banskej Bystrice, Sabinova. Napriek svojmu nízkemu veku majú za sebou negatívne životné skúsenosti. Tri z nich sú tehotné, dve máme i s deťmi, navyše tehotné. Takýto reedukačný DD je jedným z dvoch v SR.
Zriaďovateľom DD je dvanásty rok prešovská eparchia Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku. Usiluje sa dávať dokopy súrodencov, v súčasnosti je z jednej rodiny v DD dovedna päť sestier a bratov.
 

Vyberte región